ИзвънЗеменски Пролом

  • 06:00
Представете си две планини, между тях се вие голяма река, автомобилен асфалтов път няма, затова и природата избуява – над пътеките прелитат шарени птици, навсякъде се срещат редки пролетни цветя. Ние вървим ту по билото на едната планина, ту по другата, ту край реката. По пътя си срещаме причудливи скални форми, древни крепости и манастири, откъснати, но живи селца, изоставени имения от преди десетилетия, а тишината само от време на време се прекъсва от железницата, преминаваща по множеството мостове и тунели.
 
Е, това е следващото ни събитие. Планините са Конявска и Земенска, реката е Струма, птиците са най-често папуняци, а цветята урумови лалета, райхенбахова перуника и много други.
 
За да изявите желание да се включите, моля попълнете тази форма:
https://goo.gl/forms/s6DG6RW3XsuHzeeR2
 
СПАНЕТО Е НА ПАЛАТКИ 🙂
 
Пътуваме с влак – колкото по-малко коли в района, толкова по-добре.
Има три варианта за включване в събитието от централна гара в София:
1. Петък сутрин, влак в 6:00
2. Петък вечер, влак в 18:50
3. Събота сутрин, влак в 5:20

11-13 май

ДЕН 1, ПЕТЪК
Тръгваме рано сутринта от София и още в 9 часа вече сме тръгнали през трудния терен на каньона на р. Шагава, от където по не особено приятен сипей ще се изкачим 800м до билото на Ришкия дял на Конявска планина. След като преминем през някои от най-панорамните върхове и отбележим разнообразните пролетни цветя по пътя си ще се спуснем обратно до река Струма и вечерта ще нощуваме в близост до водопада Полска скакля. Хубавото е, че няма да носим палатките и спалните чували – закъсняващите ще ни ги донесат с вечерния влак.
 
ДЕН 2, СЪБОТА
Този ден е посветен на Земенската планина. Започвавме с изкачване и цял ден от билото ѝ ще гледаме къде сме били в петък. Ще изкачим Силни връх, а по пътя до него ще се надяваме да срещнем различни орхидеи, урумови лалета и райхенбахови перуники. Ще преминем през махали с вълнуваща история, древен манастир, скален пръстен. Накрая отново ще се спуснем до Струма, където ще устроим и бивака си, в близост до гр. Земен.
 
ДЕН 3, НЕДЕЛЯ
В последния ден ще се върнем обратно до стартовата ни точка, но този път следвайки реката. Ще наблюдаваме безбройните скални образувания, които тя е оформила, ще посетим средновековна крепост, ще преминаваме по мостове и тунели. Накрая ще хапнем и ще си вземем влака обратно за София.
 
ТРУДНОСТ: Големи денивелации, дълги преходи, не винаги с утъпкани пътеки. Препоръчително е да не ви е първото ходене на планина, особено за петък 🙂
 
ВОДАЧ: Владо (Vladimir Tzvetkov, vlad.tz@gmail.com)
 
ГРУПА ДО 20 ДУШИ (15 места са с предимство за членове на клуба)
 
За да заявите желание да се включите, моля попълнете тази форма:
https://goo.gl/forms/s6DG6RW3XsuHzeeR2

Събитието се организира от “Младежки клуб по пешеходен и вело туризъм – София”. Всеки желаещ да участва в събитието подписва декларация, с която удостоверява, че:
Участва в проявата на Младежкия клуб по пешеходен и вело туризъм на собствена отговорност и риск и ще изпълнява нарежданията на организаторите и водача;
Е здрав и физическото му състояние му позволява да преодолее натоварванията по време на мероприятието;
Запознат е с устава на клуба и ще се придържа към него.

Устав на клуба: http://young-hikers.com/wp-content/uploads/2017/04/Устав_МКТ_2017.pdf