Зимно слънцестоене Мусала

  • 07:00
  • връх Мусала
Зимно слънцестоене 2016: Трето приключение към върха на БалканитеДни преди зимното слънцестоене (21. Декември) и най-краткият ден в соларната година , след който слънцето отново ще започне да „расте” и кръговрата ще се завърти следващия си цикъл, ще посрещнем заедно „новия ден” от най-високия планински връх на Балканите – вр. Мусала (2925 м.н.в.).

Преходът ще бъде със средна до висока трудност: продължително изкачване от Боровец до заслон Ледено Езеро по Мусаленската пътека, както и качване до вр. Мусала:

1) Ден 1: кк „Боровец” – х. Мусала – заслон „Ледено Езеро”
– продължително пешеходно изкачване от кк „Боровец” по Мусаленската пътека до заслон „Ледено Езеро” с възможност за междинна почивка (обяд) на х. Мусала. Обща продължителност: 6 – 8 часа, в зависимост от темпото на групата. Настаняване и време за почерпка в заслона. При добро темпо е възможно изкачване до върха и наблюдаване на залеза.

2) Ден 2: заслон „Ледено Езеро” – вр. Мусала – кк „Боровец”
– Изкачване на вр. Мусала (ок. 45 – 60 минути) по ръба с металните въжета и посрещане на изгрева от върха. Слизането към заслона, възможност за почивка и връщане преди обяд до кк Боровец.

Снимки от зимното слънцестоене на вр. Мусала и сърцето на Рила (2013г.): https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10152524594023868&set=a.10152513520008868.1073741846.640848867&type=3&theater

Транспорт: Пътуване от София до Боровец с автомобили на 17-ти рано сутрин. Възможно е и пътуване с обществен транспорт на 17-ти сутринта или на 16-ти вечерта (с нощувка в Боровец). Връщането към София е по същия начин на 18-ти.

Нощувка: в заслон „Ледено Езеро”. Заслон „Ледено езеро” разполага с: легла, столова, вафли и чай. Заслонът НЕ разполага с баня, тоалетна, храна и вода – вода ще налеем от езерото , храна ще бъде необходимо да си носим (за закуска, обяд и вечеря в събота, както и за закуска в неделя). Нощувката е на цена от 15 лв. на човек.

Максимален брой на участници в събитието: 15 души.
Членовете на Клуба са с предимство за записване до събота, 10.12.2016г. Всичко останали също може да се записват.

Списък за записване в мероприятието: https://docs.google.com/spreadsheets/d/1CpWOx-ZUKO79nwQmg_PSCMLGOZnF4e7bd7fo8zESeFc/edit?usp=sharing

Задължителна екипировка:
o стабилни обувки за планина (високи с добри грайфери)
o дрехи (грейка или непропусклив панталон с термо бельо и гети; зимно яке, няколко ката дрехи с дебелина по ваша преценка
o дебела шапка
o дебели ръкавици (+ резервен чифт)
o няколко чифта чорапи (вкл. едни вълнени)
o шал или маска за лице
o слънчеви очила (скиорска маска за лице също става 🙂
o слънцезащитен крем (20+)
o термус за чай
o подходящо настроение за наблюдение на красивата панорама от покрива на Рила
o „Котките” са силно препоръчителни за изкачване и слизане по ръба между заслона и върха (задължителни за хората с по-малко опит и увереност в зимната планина)
Членовете на Клуба ще могат безплатно да се възползват от 3-те чифта клубни котки, а за другите ще има възможност за наемане на ниски цени
Качването по ръба до вр. Мусала по металното въже не е задължително за всички участвници в групата.

Препоръчителна екипировка:
o гети
o щеки
o дебел полар
o фенерче или челник
o спален чувал (на заслона има одеала, но за по-зиморничавите е препоръчителен, също така липсват чаршафи)
o снегоходките са препоръчителни за участъка между х. Мусала и заслон „Ледено Езеро”. В зависимост от актуалната информация за количеството сняг и наличието на партина ще пишем допълнително дали има нужда от тях.

“Младежки клуб по пешеходен и вело туризъм” си запазва правото за промяна в мероприятието при наличие на тежки метеорологични условия за провеждане на събитието.

• Oрганизатор и водач – Веселин Веселинов,
e-mail: vnv@vnv.bg, facebook: Veselin N Veselinov

Събитието се организира от “Младежки клуб по пешеходен и вело туризъм”. Всеки желаещ да участва в събитието подписва декларация, с която удостоверява, че:
o Участва в събитие на Младежкия клуб по пешеходен и вело туризъм на собствена отговорност и риск и ще изпълнява насоките на водача;
o е здрав и физическото му състояние му позволява да преодолее натоварванията по време на прехода;
o запознат е с устава на клуба и ще се придържа към него. Устав на клуба: http://young-hikers.com/wp-content/uploads/2013/09/Устав.pdf